Kennis borgen

Over de opleiding 'Kennis borgen'

Doel
 
Tijdens deze training leren de deelnemers :
    • Verschillende kennisdomeinen onderscheiden
    • Medewerkers te bevragen met betrekking tot hun job en taken
    • Informatie te structuren
    • Stappen en handelingen te visualiseren
    • Werkinstructiekaarten op te stellen
 
Doelgroep
 
Werknemers actief in de groene sector die hun kennis willen borgen.
 
 
Vereiste voorkennis
 
Geen
 
Programma
 
Medewerkers nemen niet altijd de tijd of zijn niet altijd gemotiveerd om hun kennis en ervaringen te delen en op papier te zetten. Toch is kennisborging van zeer groot belang voor organisaties. De know-how en de kneepjes van het vak zitten vaak in de hoofden van medewerkers en zijn goud waard voor een organisatie. Via kennisborging kan deze know-how op de juiste manier worden opgeslagen
 
Kennis borgen kan op verschillende manieren en in allerlei soorten en vormen. Er zijn handleidingen, korte teksten of werkinstructiekaarten met foto’s. Het is belangrijk om taken zo visueel en gestructureerd mogelijk weer te geven in een stappenplan. Op die manier kan je duidelijk vastleggen hoe de taak het best wordt uitgevoerd. Het borgen van kennis is echter niet zo eenvoudig. Veel medewerkers denken perfect te hoe iets moet gebeuren en waar er op gelet moet worden als ze dit op papier zetten. Daarom moeten zoveel mogelijk medewerkers betrokken worden bij het proces.
 
Samen met de deelnemers bekijken we de verschillende kennisdomeinen. Ze leren kennis in kaart brengen en krijgen inzicht in hoe ze medewerkers of collega’s best bevragen rond hun taken en ervaringen. Vervolgens bespreken we hoe ze al die informatie best structureren en onderverdelen in stappen. We oefenen samen het opstellen van werkinstructiekaarten in.
 
Deelnemers
 
Minimum aantal deelnemers : 4
Maximum aantal deelnemers : 12  
 
Duur
 
1 dag opleiding
 
 

Vraag opleiding aan