Rijbewijs Categorie C

Over de opleiding 'Rijbewijs Categorie C'

Rij-opleidingen vormen de grote uitzondering binnen het vormingsaanbod. Vooreerst zijn de rij-opleidingen niet gratis. Enkel de volledige loonkost van de werknemer tijdens de opleiding wordt gedragen door het sociaal fonds, de opleidingskost echter niet. wordt door de rijschool gefactureerd aan de werkgever. Zijn expliciete toestemming is dus noodzakelijk.
 
EDUplus werkt voor het behalen van professionele rijbewijzen en het attest vakbekwaamheid voor vrachtwagenchauffeurs samen met de onderstaande rijscholen. De kwaliteit van deze opleidingen wordt op regelmatige tijdstippen kritisch geƫvalueerd. Zij vervullen bovendien voor u de nodige administratie voor de terugbetaling van de loonkost en bieden een korting van 5%.
 
Indien u wenst in te schrijven, bezorgt u EDUplus VOOR DE START van de cursus de gegevens van de deelnemers en het bedrijf, de keuze van rijschool en type van rijbewijs. Verder neemt u contact op met de rijschool voor de praktische afspraken.
 
Meewerkende rijscholen
 
  •  Rijschool Het Noorden, vestigingen in Wuustwezel en Malle 
  •  Rijschool Mercator, vestigingen in Rotselaar
  •  Rijschool Lust, vestigingen in Gent, Zottegem, Roeselare en Sint-Niklaas 
  •  Rijschool Traffix, vestigingen in Dendermonde, Meise en Mechelen 
  •  Rijschool Hendriks, vestigingen in Pelt
 
Een rijbewijs C hebt u nodig als u op de openbare weg een vrachtwagen (met een maximum toegelaten massa hoger dan 3,5 ton) wil besturen. Voor u deze opleiding kan starten, moet u reeds houder van een rijbewijs B zijn. Men kent twee verschillende soorten rijbewijs C.
 
Ten eerste het bestaande rijbewijs C. Dit is geldig voor het besturen van voertuigen of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder nodig heeft voor zijn werk, bv een tuinonderneming. Voorwaarde is dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is. In alle andere gevallen dient u voor het besturen van een vrachtwagen te beschikken over het rijbewijs C met vakbekwaamheid. Elk type rijbewijs heeft zijn specifieke opleidings- en examenmodaliteiten.
 
Rijbewijs C zonder vakbekwaamheid
 
Theorie
U volgt 1 dag theorie waarbij u wordt onderricht in de specifieke verkeersreglementering van toepassing op het zware vervoer met inbegrip van de wetgeving op de rij- en rusttijden, de tachograaf  en de voornaamste technische aspecten die u als vrachtwagenbestuurder moet kennen. Het examen kan u op eigen houtje afleggen in ongeveer 1 uur. De theorielessen gaan door in onderlinge afspraak met de gekozen rijschool.
 
Praktijk
Na het theoretische deel, volgt u 10 tot 12 uur praktijkles met een vrachtwagen van de rijschool. U leert hoe u zo'n truck correct bedient en doorheen smalle straten stuurt, hoe u deel neemt aan intensief verkeer op grote wegen en behendig manoeuvreert op een oefenterrein. Daarbij wordt economisch en rendabel leren omspringen met zware voertuigen uiteraard niet vergeten! U legt het examen af onder begeleiding van uw lesgever met de lesvrachtwagen.
 
Belangrijk: om het praktijkexamen voor het rijbewijs C af te leggen moet u vooraf met succes een geneeskundige schifting ondergaan via uw arbeidsgeneesheer of de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Wie geen attest kan voorleggen, kan niet starten met de praktijkopleiding
 

Vraag opleiding aan