Rijbewijs Categorie C met vakbekwaamheid

Over de opleiding 'Rijbewijs Categorie C met vakbekwaamheid'

Rij-opleidingen vormen de grote uitzondering binnen het vormingsaanbod. Vooreerst zijn de rij-opleidingen niet gratis. Enkel de volledige loonkost van de werknemer tijdens de opleiding wordt gedragen door het sociaal fonds, de opleidingskost echter niet. wordt door de rijschool gefactureerd aan de werkgever. Zijn expliciete toestemming is dus noodzakelijk.
EDUplus werkt voor het behalen van professionele rijbewijzen en het attest vakbekwaamheid voor vrachtwagenchauffeurs samen met de onderstaande rijscholen. De kwaliteit van deze opleidingen wordt op regelmatige tijdstippen kritisch geëvalueerd. Zij vervullen bovendien voor u de nodige administratie voor de terugbetaling van de loonkost en bieden een korting van 5%.
 
Indien u wenst in te schrijven, bezorgt u EDUplus VOOR DE START van de cursus de gegevens van de deelnemers en het bedrijf, de keuze van rijschool en type van rijbewijs. Verder neemt u contact op met de rijschool voor de praktische afspraken.
 
Meewerkende rijscholen
 
  •  Rijschool Het Noorden, vestigingen in Wuustwezel en Malle 
  •  Rijschool Mercator, vestigingen in Rotselaar
  •  Rijschool Lust, vestigingen in Gent, Zottegem, Roeselare en Sint-Niklaas 
  •  Rijschool Traffix, vestigingen in Dendermonde, Meise en Mechelen 
  •  Rijschool Hendriks, vestigingen in Pelt
 
Een rijbewijs C hebt u nodig als u op de openbare weg een vrachtwagen (met een maximum toegelaten massa hoger dan 3,5 ton) wil besturen. Voor u deze opleiding kan starten, moet u reeds houder van een rijbewijs B zijn. Men kent twee verschillende soorten rijbewijs C.
 
Ten eerste het bestaande rijbewijs C. Dit is geldig voor het besturen van voertuigen of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder nodig heeft voor zijn werk, bv een tuinonderneming. Voorwaarde is dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is. In alle andere gevallen dient u voor het besturen van een vrachtwagen te beschikken over het rijbewijs C met vakbekwaamheid. Elk type rijbewijs heeft zijn specifieke opleidings- en examenmodaliteiten.
 
Rijbewijs C met vakbekwaamheid
 
Theorie  
U volgt 3 dagen theorie waarbij niet alleen aandacht wordt besteed aan de wegcode maar ook uitgebreid aan techniek en vakbekwaamheid. Na deze opleiding legt u in 3 uur het uitgebreide examen af met theorievragen, casestudy’s en een mondelinge proef. De theorielessen gaan door in onderlinge afspraak met de gekozen rijschool.
 
Praktijk
Het behalen van het rijbewijs C met vakbekwaamheid vereist een uitgebreide opleiding van minimum 18 uur. U wordt voorbereid op het examen dat een halve dag in beslag neemt waarop u wordt getest op manoeuvres op een afgesloten terrein, vakbekwaamheid zoals het vastmaken van ladingen en een praktijkproef van 90 minuten op de openbare weg.
 
Belangrijk: om het praktijkexamen voor het rijbewijs C af te leggen moet u vooraf met succes een geneeskundige schifting ondergaan via uw arbeidsgeneesheer of de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Wie geen attest kan voorleggen, kan niet starten met de praktijkopleiding
 

Vraag opleiding aan